İstanbul’da En Çok Rağbet Gören 10 Kütüphane

Bu içeriğimiz de kitap severler için İstanbul’da en çok rağbet gören 10 kütüphaneyi derledik.

 

Beyazıt Devlet Kütüphanesi 

 

Türkiye’nin ilk devlet kütüphanesi olma özelliği taşıyan Beyazıt Devlet Kütüphanesi 1884 yılında Beyazıt Külliyesi’nin İmaret kısmında hizmete açılmış. İstanbul’un farklı köşelerindeki vakıf kütüphaneleri, cami ve türbelerin koleksiyonlarının korunma amacıyla bir araya getirilmesiyle temelleri atılan koleksiyon yıllar içinde genişlerken, ülke kütüphanelerindeki ilk cilt atölyesi ve matbaa da bu kütüphanede açılmış. 17 kubbeli tarihi bir binada araştırma ve okuma imkanı tanıyan kütüphane haftanın her günü saat 22.30’a kadar açık. (Ziyaret Saatleri: Her Gün: 08.00 – 22.30)

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi 

 

Gülhane’deki Alay Köşkü’nde yer alan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi içinde 2011 yılında açılan kütüphanede 1000’i aşkın yazara ait 9000’i aşkın kitap bulunuyor. Koleksiyonda kent kitapları, Marmara Bölgesi yazarlarına ait kitaplar, kuram ve estetik kitapları, ödüllü Türkçe kitaplar, Nobel ödüllü kitaplar gibi bölgesel ve evrensel edebiyata odaklanan eserler yer alıyor. Kütüphanede ayrıca 33 yazara ait eşya ve belgeler sergileniyor, çeşitli edebiyat etkinlikleri de sürdürülüyor. (Ziyaret Saatleri: Pazartesi – Cumartesi: 10.00 – 19.00)

 

İBB Atatürk Kitaplığı 

 

Cumhuriyet döneminin en eski kütüphanelerinden olma özelliği taşıyan Atatürk Kitaplığı, yalnızca geniş koleksiyonu ve ulaşılabilirliğiyle değil mimari özellikleriyle de dikkat çekmeyi başaranlardan. 1930’larda Mimar Sedat Hakkı Eldem tarafından tasarlanan, altıgen elemanlardan oluşan ve Türk mimarisiyle modernizmi sentezleyen bina, üç katlı. El yazmaları ve nadir kitaplardan haritalara, süreli yayınlardan yeni yayınlara geniş bir koleksiyona sahip kütüphanede aynı zamanda cilthane ve kitap hastanesi / restorasyon bölümleri de bulunuyor. Kütüphanenin en önemli özelliğiyse, resmi tatil günleri dışında 7 gün / 24 saat açık olması!

 

SALT Araştırma

 

İstanbul’un en önemli sanat kurumlarından SALT Galata’nın bir mimari başyapıt niteliğindeki binasının giriş katında bulunan SALT Araştırma, sanat, sosyoloji, mimari, ekonomi ve iktisat konuları başta olmak üzere, hem bir sanat mabedi olan SALT Galata’nın hem de binanın önceki sakini olan Osmanlı Bankası’nın arşivlerinin yanı sıra bağışlanmış değerli koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Fiziksel kitapların yanında geniş bir dijital arşive de sahip olan SALT Araştırma’nın yalnızca üyelik sistemiyle erişilebilen Ferit F. Şahenk Salonu da geçtiğimiz yıl içerisinde kapılarını açtı. (Ziyaret Saatleri: Salı – Cumartesi: 10.00 – 19.00, Pazar: 12.00 – 18.00)

 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi

 

Pera Müzesi’nin de bünyesinde olduğu Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağlı olan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün kütüphanesi İstanbul ile ilgili her türlü araştırmanızda size basılı ve elektronik bilimsel kaynak sağlayabilecek zengin bir koleksiyona sahip. Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları, Osmanlı Araştırmaları ve Bizans Araştırmaları olarak üçe ayrılan kütüphanede ayrıca fotoğraf, gravür, harita, sigorta haritası, gazete kupürü ve müzik notaları da bulmanız mümkün. (Ziyaret Saatleri: Pazartesi – Cuma: 09.00 – 17.30, Çarşamba 09.00 – 20.00, Cumartesi: 10.30 – 17.00)

 

İstanbul Modern Kütüphanesi

 

İstanbul’un en büyük çağdaş sanat müzelerinden İstanbul Modern, modern ve çağdaş sanatın her alanına odaklanan ve gerek Türkiye gerekse Türkiye dışındaki müze, sanat merkezi ve galerilerin yayınlarıyla sürekli güncellenen bir kütüphaneye sahip. Sanat tarihi, müzecilik, koleksiyonculuk, sanat yönetimi, modern ve çağdaş sanat, sanatçılar, sergiler, mimarlık, fotoğraf, video, yeni medya ve performans sanatları ve sinema gibi konularla ilgili araştırma yapmak istiyorsanız ziyaret etmeniz gereken kütüphanelerden biri burası. (Ziyaret Saatleri: Salı – Pazar: 10.00 – 18.00, Perşembe: 10.00 – 20.00)

.

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi 

İstanbul’un ünlü mimarlarından Giulio Mongeri’nin yardımcılarından İstanbul’lu mimar Terziyan’ın tasarladığı, 19. yüzyılda inşa edilen eski belediye binası, 2014 yılında kütüphane olarak yeniden kapılarını halka açtı. Tarih, edebiyat ve sanat odaklı kitapları bulabileceğiniz bu kütüphanenin koleksiyonu, kurulacağı öğrenildikten sonra birçok yazar ve biliminsanın bağışlarıyla zenginleşmiş. Kütüphanede özel izinle incelenebilen 6.000’i aşkın imzalı kitaptan oluşan TESAK İmza Koleskiyonu da yer alıyor. Ziyaret ederseniz, kütüphanenin bahçesinde yer alan, heykeltıraş Bihrat Mavitan’ın imzasını taşıyan heykeli de incelemeyi unutmayın. (Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00)

 

Caddebostan Kültür Merkezi Butik Kütüphane

 

2007 sonunda halkın hizmetine açılan, ağırlıklı olarak çağdaş sanat odaklı kitap ve dergilerden oluşan koleksiyonu nedeniyle “butik kütüphane” olarak adlandırılan bu kütüphane, Bağdat Caddesi üzerindeki Caddebostan Kültür Merkezi’nin alt katında yer alıyor. Sanat tarihi, sinema, tiyatro, resim, fotoğraf, mimari, müzik, sosyoloji, felsefe, antika ve hobi gibi konulardaki kitapları inceleyebileceğiniz kütüphanede ünlü yazar, eleştirmen, sanatçı, gazeteci ve müzisyenlerle söyleşiler de gerçekleşiyor. (Ziyaret Saatleri: Salı – Cumartesi: 10.00 – 18.00, Pazar: 12.00 – 18.00)

 

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi

 

Kültür ve sanata dair özel bir alana yoğunlaşan kütüphanelerden biri de Nakkaştepe’deki Vakko Moda Merkezi’nde yer alan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi. Kütüphane, moda ve sanatı bir araya getirmeye değer veren bir marka olan Vakko’nun kurucusunun adını taşıyor. Koleksiyon, moda, mimari, resim, sinema, müzik, fotoğraf, heykel gibi kreatif endüstrilere dair sayısız kaynatan oluşuyor ve dünyanın önde gelen yayınevleriyle sürdürülen iş birlikleri sayesinde genişliyor. (Ziyaret Saatleri: Pazartesi – Cuma: 10.00 – 17.00)

 

Kadın Eserleri Kütüphanesi

 

1990 yılında beş kadın, Jale Baysal, Aslı Davaz, Şirin Tekeli, Füsun Ertuğ Yaraş ve Füsun Akatlı tarafından kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri bugünün araştırmacılarına derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak amacını taşıyor. Kadın hareketi ve kadınlarla ilgili belgeleri toplama, koruma ve arşiv oluşturmayı 25 yılı aşkın süredir başaran kütüphane, Fener’deki tarihi bir binada yer alıyor. Koleksiyonda kitapların yanı sıra süreli yayınlar, tez ve makaleler, kadın sanatçı ve yazarlara ait biyografik dosyalar, gazete kupürleri, afiş ve benzeri efemera ve kadın örgütlenmelerine ait döküman ve belgeler de yer alıyor. (Ziyaret Saatleri: Pazartesi – Cuma: 08.30 – 17.00)