İstanbul’da yaşanması gereken 10 semt
Gecesi başka, gündüzü başka bu kenti hiç duymayı denediniz mi? Bizlere anlatacak hep bir hikayesi olan İstanbul’da! Tek yapmanız gereken kulağınızı o özel semtlerine vermeniz.
İstanbul’un her semti yaşanacak yer, ama bazı semtleri var ki, insana; huzur, keyif ve mutluluk verir. Denizin kokusu burnumuza çalınır, tarihi kültürü bizi geçmişe götürür ve pek tabi lezzetleri. O Osmanlının bizlere bıraktığı Türk mutfağı, işte bütün bunlar için yaşanacak şehir İstanbul.
İstanbul’da yaşamak istesem en çok hangi semtte yaşamak isterim diye uzun uzun düşündüm. Bir semti dillendirirken diğer bir semtte aklım kaldı. Ben seçimi yapamadım. Bakalım siz yapabilecek misiniz?
İstanbul’da Yaşanacak Yerler?
10-) Yeşil Diyar Emirgan
Boğaziçi’nin incisi Emirgan sahilde çay bahçeleri arka bölümlerinde şehir parklarıyla ünlü yemyeşil bir semt. Bu eski boğaz semtine Emirgan denmesi çok eskiye dayanıyor. IV.Murat İran seferi sırasında “Erivan” kuşatırken İran asıllı Emir Güne’nin yardımıyla bu kuşatmayı savaşsız kazanmıştır. IV.Murat bu iyiliği üzerine şimdinin Emirgan’ını ona hediye ederek Emir Güne’yi onure eder. Eski ismi “Ferudun Bey Bahçeleri” olan bu özel semtin şimdiki ismi günümüze değişerek gelmiştir.
9-)İstanbul’da Köy Hayatını Yaşayabileceğiniz BAHÇEKÖY
İstanbul’da doğayla iç içe köy hayatı yaşabileceğiniz nadir semtlerden olan Bahçeköy tam bir terapi semti. İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı olan Bahçeköy’de bir saat gezinseniz ruhunuzu tamamen yenilendiğini hissedebilirsiniz. Nefis köy kahvaltıları ve mangal keyfi yapabileceğiniz restoranlarla çevrili Bahçeköy, aynı zamanda Kilyos’a da çok yakın. Birkaç kilometre yaparak nefis deniz havasını içinize çekin.
8-)Beyoğlu’nun İncisi Galata
Taksim, Beyoğlu ilçesine bağlı olan İstanbul’da eğlence ve gezmek için en çok tercih edilen semtlerin başında gelen Galata İstanbul tarihinin en görkemli semtidir. Şehrin en önemli sembollerinden biri olan 528 yılında inşa edilmiş Galata Kulesi’nin etrafında dönen semt içinde pek çok vintage mağaza, tasarım ofisi ve lezzet durakları yer alır. Birçok dine ev sahipliği yapan şehirde; sinagoglar ve Rum, Ermeni ve Gürcü kiliseleri mevcuttur.
7-)İstanbul’a Üsküdar’dan bak!
Bir yanı Ümraniye bir yanı Kadıköy diğer bir yanında ise eşsiz İstanbul Boğazı nereye kafanızı çevireceğinizi bilemeyeceğiniz Üsküdar, Anadolu Yakası’nın en güzel semtlerinden Üsküdar adını Roma döneminin askeri birliklerden olan Scutarii ve buradaki Skutarion Kışlası’ndan geldiği düşüncesi yaygındır. Zamanla Skutarion ismi Üsküdar’a dönüşmüştür. İstanbul’da koruların azımsanmayacak kadar çok yer aldığı ilçelerden biridir Üsküdar. Bu korulardan bazıları; Mihribat, Fethi Paşa Korusu ve Cemile Sultan Korusu’dur.
6-)Deniz ve mavinin buluştuğu semt Bebek
İstanbul’un en lüks ve pahalı semtlerinden Bebek aynı zamanda ünlü starların en çok tercih ettikleri semttir. Eski adının küçük bir balıkçı köyü olarak, tarihinin Hıristiyanlık öncesi döneme kadar gittiği sanılan semtin bilinen en eski ismi, çeşitli kaynaklarda çeşitli şekillerde yazılan (Challae, Chilai, Khile) Skallai (iskeleler) sözcüğünün bozulmuş bir biçimi olan Hallai olduğu ileri sürülür. Günümüzde ki ismini almasının nedeni Osmanlı Döneminde semtin asayişini ağlaması için gönderilen Bebek Çlebi’den geldiğidir. Bebek semti sabah kahvaltıları için uygun bir adrestir. Bİrbirinden zengin kahvaltı menüleriyle dolu mekanlardan birinde bir Pazar kahvaltısı yememezlik etmeyin.
5-)Çengelköy; huzur semti
Çınaraltı çay bahçesiyle, meşhur Çengelköy salatalığıyla ve görkemli yalılarıyla ünlü Çengelköy’ü ilk Süper Baba dizisiyle hatırlarız. İstanbul’da maviliği hissedebileceğimiz en güzel semtlerden olan Çengelköy’ün sessizliğine, tabii güzelliğine doyum olmaz.
4-)Nostaljik Kuzguncuk
İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan Kuzguncuk Paşalimanı ile Beylerbeyi arasında yer alır. Kuzguncuk’un Avrupa Musevileri tarafından “Kutsal topraklara varmadan önceki son durak” olarak kabul edildiği ve herhangi bir nedenle vaat edilmiş topraklara gidemeyenlerin hiç değilse Kuzguncuk’a yerleşip orada ölmeyi ve gömülmeyi vasiyet ettikleri bilinir. Eski ahşap evleri, Arnavut kaldırımlarıyla tarihi bir güzellik olan Kuzguncuk’un eski adının “Altın Kiremit” anlamına gelen “Hrisokeramos” olduğu söylenir. Bu ismi almasının nedeni II. İustinos tarafından yaptırılmış olan, çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı kilisenin burada yer almasıdır.
3-)Surlar semti Rumeli Hisarı
İstanbul’un fethinde boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları önlemek amaçlı yapılan Rumeli Hisarı’ndan ismini alan semt kahvaltı mekanlarıyla ve eşsiz sahiliyle ünlü, İstanbul semtidir. Rumeli Hisarı’na kuş bakışı dikkatli bakarsanız Arapça “mim ha mim dal” harflerini görebilirsiniz. Muhammed ve Mehmet anlamına gelen harfler bu harfler Fatih Sultan Mehmet’in peygambere olan sevgi ve saygısını gösteriyor.
2-)İstanbul’un lüks semti Tarabya
Deniz kenarındaki tavernaları, balık lokantaları ve meyhaneleriyle ünlü Tarabya ünlü yıldızlarında severek tercih ettiği semttir. Tarabya’nın eski ismi terapi anlamına gelen Therapia’dır. Bu da semtin insanlarda neden pozitif etki gösterdiğinin kanıtı. Yeşili birçok yat ve tekneye ev sahipliği yapan marinasıyla, Huber köşkü ve meydanında bulunana dev çınar ağacıyla İstanbul’un popüler kıyı semtidir Tarabya.
1-)Beykoz
Boğazın bir diğer incisi olan Beykoz lüks evleri ile İstanbul’un zengin semtlerindendir. Anadolu Kavağı’nda bulunan adak yeri ile Beykoz’un tarihinin Roma dönemine dayandığı söylenir. Osmanlı dönemindeyse Padişah ve Vezirlerin av ve eğlence merkezi olmuş. Beykoz’da önünden geçtiğiniz pek çok ağaç kestane, meşe, gürgen, ıhlamur, kayın, kızılağaç ve fındık ağaçlarından oluşur. Semt doğal orman örtüsüyle kaplıdır.