İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Müze

Bu içeriğimizde sizler için İstanbul’daki Müzeler arasında en dikkat çeken 10 tanesini derledik.

1-Ayasofya Müzesi

Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul

 

Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya Müzesi, mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden yegâne uygulama olarak görülür. Ayasofya; Osmanlı camilerine fikir bazında da olsa esin kaynağı olmuş, doğu-batı sentezinin bir ürünü olarak değerlendirilir.

Ayasofya, inşa edildiği tarihten bu yana 916 yıl kilise, 481 yıl cami olarak hizmet verdi. Son olarak Ayasofya1935‘te müzeye dönüştürüldü.

 

2-Kariye Müzesi

Dervişali Mahallesi, Kariye Cami Sk. No:8, 34087 Fatih/İstanbul

 

İstanbul’da Edirnekapı semtinde bulunan Kariye Müzesi, Khora Manastırı’na ait bir kilise olarak inşa edildi. Manastırın VIII. yüzyılda var olduğu kesin olarak bilinmekle birlikte manastırın
IV .yüzyılda yapıldığı ileri sürülüyor.

 

3-Arkeoloji Müzesi

Cankurtaran Mh., 34122 Fatih/İstanbul

 

Dünyanın en büyük müzelerinden birisi olan Arkeoloji MüzesiGülhane Parkı ile Topkapı Sarayı arasında yer alır. 1846 yılında Aya İrini Kilisesi’nde Mecma-i Esliha-i Atika ile Mecma-i Asar-ı Atika adları ile açılan Arkeoloji Müzesi, 1869 yılında Müze-i Hümayun adını aldı.

1873 - 1891 yılları arasında eşyaları Çinili Köşk’e taşınsa da Arkeoloji Müzesi, 1891 yılında yapılan klasik üsluptaki bugünkü binada Osman Hamdi Bey tarafından Asar-i Atika Müzesiadı altında tekrar kuruldu.

 

4-Havacılık Müzesi

Yeşilköy Mahallesi, Eski Havaalanı Caddesi, 34149 Bakırköy/İstanbul

 

Havacılık Müzesi ilk olarak 1971’de İzmir’de kuruldu. 1979 yılında kapatılan müze, İstanbul’da bugünkü yerine, Yeşilyurt’a taşınarak 1985’te yeniden ziyarete açıldı. Hem açık hem de kapalı teşhir mekânlarına sahip olan müzede, jet motorlu ve pervaneli savaş uçakları, kargo uçakları, helikopterler, bazı havacılık silahları, resimler, amblemler, Türk havacılarından kalan madalya ve eşyalar sergileniyor. Havacılık Müzesi’nde ayrıca sinema, konferans salonu ve kafeterya da bulunuyor.

 

5-Dolmabahçe Sarayı

Vişnezade Mahallesi, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul

 

1846 yılında inşasına başlanan Dolmabahçe Sarayı, 1856 yılında tamamlandı. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan saray 250 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulurken saray ve önemli müştemilat binaları deniz doldurularak inşa edildi.

 

6-Deniz Müzesi

Sinanpaşa Mahallesi, Beşiktaş Cd. 6/1, 34353 Beşiktaş/İstanbul

 

Deniz Müzesi, Beşiktaş İskelesi karşısında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı denizcilikle ilgili eşya ve bilgilerin saklandığı bir müze olarak hizmet veriyor.

İlk deniz müzesi Kasımpaşa’da kurulmasına rağmen, İkinci Dünya Savaşı esnasında deniz arşivinin Konya’ya nakli kararlaştırılınca müzedeki eşyalar da Anadolu’ya taşındı. Savaştan sonra müze tekrar Kasımpaşa’da ziyarete açıldı ve 1949’da Dolmabahçe Camii’ne nakledildi. Müze 1960 yılında bugünkü binasında faaliyete geçti.

.

 

7-Beylerbeyi Sarayı Müzesi

Beylerbeyi Mahallesi, Abdullahağa Cd., 34676 Üsküdar/İstanbul

Beylerbeyi Sarayı, Boğaz’ın Anadolu yakasında, sarayla aynı ismi taşıyan semtte yer alır. Saray, bahçe içindeki sahil saray ve bağlı bulunduğu yapılardan oluşan bir kompleks olup Sultan Abdülaziz tarafından Mimar Sarkis ve Agop Balyan kardeşlere 1864’te yaptırıldı.

8-Atatürk Müzesi

Meşrutiyet Mahallesi, Halaskargazi Cd. No:140, 34363 Şişli/İstanbul

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele çalışmaları sırasında kiracı olarak kaldığı ev, 1928 yılında İstanbul Belediyesi tarafından satın alındı ve 1942 yılında Atatürk İnkılabı Müzesişeklinde düzenlenerek ziyarete açıldı.

 

9-Askeri Müze

Harbiye Mah, Vali Konağı Cd. No:2, 34367 Şişli/İstanbul

Harbiye Kışlası’nın içinde yer alan Askeri Müze’nin çekirdeğini Aya İrini’den getirilen silah ve eşyalar oluşturur. İstanbul’un fethinden Sultan III. Ahmed dönemine kadar her türlü silah Ayasofya Camii’nin arkasındaki Aya İrini Kilisesi’nde korunmuştu. Bu depo 1726’da Sultan III. Ahmed’in emriyle gezilebilecek bir biçimde düzenlendi. Daha sonra da 1826 yılında gerçek anlamda bir müze haline getirildi. II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla güvenliğini sağlamak için 1940 yılında Niğde’ye taşındı. Savaştan sonra bu silahlar tekrar İstanbul’a, Maçka Silahhanesi’ne getirildi.

10-Anadolu Hisarı Müzesi

Anadolu Hisarı Mh., 34810 Beykoz/İstanbul

 

Anadolu Hisarı, Boğaz’ın Anadolu Yakası’nda, Göksu Deresi’nin denize döküldüğü yerde, yedi dönümlük bir arazi üzerine inşa edildi. İstanbul’u fethetmek isteyen ve kuşatan Sultan Yıldırım Beyazid tarafından, Karadeniz’den Bizans’a gelecek yardımlara engel olmak için 1394’te yaptırılan Anadolu Hisarı, İstanbul’un fethinden sonra pek fazla önemsenmedi.

Anadolu Hisarı, 1452 yılında Rumeli Hisarı’nın yapımı esnasında, Fatih Sultan Mehmettarafından yeni bazı bölümler eklenerek güçlendirildi. Hisar, bir dönem hapishane olarak kullanıldı. 17. ve 18. Yüzyıllar’da Boğaz’a saldıran Kazakların durdurulmasında bu hisar rol oynadı. Daha sonra ki yıllarda da önemini kaybetti.