İstanbul Hakkında Çok Bilinmeyen 10 Şey

Muazzam manzarasıyla, dillere destan yaşanmışlıklarıyla, 3 kıtayı birbirine bağlayan büyük imparatorlukların başkenti olmuş Ey Aziz İstanbul’un Bilinmeyen 10 özelliği

1- İstanbul’da at arabasıyla gezmek 1850’lere kadar (padişah ve ailesi dışında) sadece şeyhülislam ve sadrazama verilmiş bir ayrıcalıktı. 1900’lerde yavaş yavaş bu ulaşım aracını halk kullanmaya başlasa da kadınların ve gayrımüslimlerin binmesi pek hoş görülmediği için pek kullanmazlardı.

2- İstanbul’da ilk grev, Beyoğlu telgraf işçileri tarafından 1872 yılında yapılmıştır.

3- İstanbul’da İlk Türkçe ezan, 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camiinde ikindi vakti okunmuştur.

4- İstanbul’da ilk trafik kazası, 1912 yılında, bugünkü Şişli Camii önünde oldu. İtalyan elçiliğinin şoförü, bir Arnavuta çarparak yaralamış kazayı yaptıktan sonra kaçmaya çalışmış ama Pangaltı’da arabasıyla giderken yakalanmıştır.

şişli

5- İstanbul/Beyoğlu ilk kez 1856-1857’de aydınlatıldı. O güne dek İstanbul geceleri ışıksız ve karanlıktı. Sadece özel günlerde ve Ramazan gecelerinde bazı meydanlar ile önemli geçiş yerleri, katrana batırılmış bezlerin yakılmasıyla aydınlatılırdı.

takss

6- İstanbul’un hatta Türkiye’nin uluslararası standartlardaki en büyük deniz feneri Şile’de bulunan deniz feneridir.

7- Galate Kulesi çok öncelerden fener olarak inşa edilmiş ama daha çok gözlem kulesi, hapishane ve rasathane olarak kullanılarak amcından sapmıştır.

8- 1875 yılında açılışı yapılan Tünel, Dünya üzerindeki en eski 2. yeraltı toplu taşıma sistemidir.

taksim tünel

9- İstanbul 1502 yılında dünyanın en kalabalık şehriydi.

10- İstanbul’da İlk Türkçe ezan, 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camiinde ikindi vakti okunmuştur.

fatih cami