İstanbul’un Avrupa Yakası İle Anadolu Yakası Arasındaki 10 Fark

1- Kalabalık
Kalabalık-Şehri

Avrupa yakasında ki insan selini, Anadolu yakasında meydanlar dışında pekte görmeniz mümkün değil. Avrupa yakasında bırakın meydanları ara sokaklarda bile yürümek güçleşmiş halde.
2- Gelişmişlikgelişmiş

Yapılan yatırım bütçelerine baktığımızda ve bütün büyük iş merkezlerinin tercihini Avrupa Yakasından yana kullanmasından ötürü her metrekaresi gelişip değerli hale gelmiştir buda gelişmişlik seviyesini çok hızlı ilerlemesine neden olmuştur. Anadolu Yakası ise bu yönden daha pasif kalmaktadır ama şu son zamanlarda inanılmaz derecede yapıtları yapmak için artık Anadolu Yakası tercih edilmekte. Son yıllarda durum neyi gösterecek bilemiyoruz.
3- Gece Hayatıgece hayatı

Gece hayatı dedin mi insanlar direkt Avrupa Yakasını seçmektedirler. Beşiktaş, Ortaköy, Beyoğlu, Nişantaşı vb. yerlerin büyük mekanlara ev sahipliği yapmasından dolayı kişilerin vazgeçilmezi haline gelmiş bulunmaktadır. Anadolu Yakasında da bu konuda Kadıköy, Üsküdar gibi ilçeler birçok mekanlara ev sahipliği yapsa da Avrupa Yakasına yetişmesi oldukça güç durumda.

4- Trafiktrafık

Halkının en çok feragat ettiği ve sınıfta kaldığı konudur.. Bırakın Anadolu Yakasını tüm Avrupa ile kıyaslasak listenin sonlarında yer alması kaçınılmaz. Günün her vakti trafik varolması bir yana  özellikle de sabah 07:00-09:00 arası ve akşam 17:00-20:00 arası oluşan trafiğin çözülmesinin mümkünatı yok. İnsanların sabah işe başlamasında gergin, akşam evlerine gittiklerinde sinirli olmalarının %70 nedeni trafik olmakta.

5- Tehlike
tehl

Avrupa Yakasının sınıfta kaldığı bir konu dahadır. Nerde çokluk orada bokluk misali… Her sokağında, her köşe başında ansızın tehlikelerin bulunduğu Avrupa Yakası bu konuyla ciddi anlamda başı belada. Bağcılar, Esenler, Esenyurt, Zeytinburnu, Kocasinan, Gaziosmanpaşa ve daha birçok bölgesinde olan tehlikeler ne zaman minimuma indirilecek merak konusu. Anadolu Yakası ise bu konuda çok başı ağrımıyor elbette Fikirtepe, SultanBeyli gibi tehlikenin üst noktalarda olduğu mevkiileri olsa da Avrupa Yakasına yetişmesine imkan yok.

6- İlçe Sayısıilçeler

Avrupa Yakasının hızlı gelişim endeksinden dolayı ilçeleşme hızla ilerlemiştir. İstanbul’a akın akın edenlerin konut bulma sorunlarından ve valiliğin büyük ilçeleri kontrol etmesinde zorlandıklarından ötürü ilçeleştirme arttırılıp yeni konutlarında inşasıyla birlikte böyle bir hal almıştır.

Avrupa Yakasındaki İlçeler: Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Şişli, Sultangazi, Zeytinburnu olmak üzere toplam 24 tane ilçeye sahiptir.

Anadolu Yakasındaki İlçeler: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 tane ilçeye sahiptir.

7- İklimiklim

Anadolu Yakası, Avrupa Yakasına nazaran daha yüksekte bir konuma sahip olduğu için kışların birazcık daha sert yazlarında hafif oranla daha serin olduğu bilinmektedir.

8- Yeşil Alanyeşillik

Avrupa Yakasının sınıfta kaldığı konulardan bir tane daha. Ciddi anlamda betonlaşmanın olduğu Avrupa Yakasındaki yaşayanların isyan ettiği bu duruma bir çözüm getirilememektedir mevcut olan yeşil alanlarıda halen yıkmaya çalışmakta ayrı olay. Anadolu Yakasında ise bu sorun daha az hemde çok az. Ormanın, parkların, yeşilliğin bol bulunmasından öndedir.